МАМА СКАЗАЛА!

 

 

На головну

Для чого потрібна косметика з ніацинамідом

04/06/22 | Без категорії

Користь ніацинаміду для шкіри та волосся доведена безліччю досліджень. Цей різновид вітаміну B робить шкіру більш еластичною та світлою, захищає від сонячного світла та запобігає появі зморшок.

ніацинамід для шкіри

 

Ніацинамід — форма вітаміну В3. Цей вітамін називають також нікотиновою кислотою, ніацином і вітаміном PP. Він бере участь у клітинному обміні, підтримує здоров’я мозку, репродуктивної та нервової системи, знижує рівень холестерину.

Крім того, вітамін B3 корисний для шкіри та волосся. Він виступає попередником двох важливих коферментів НАДФ і НАД, які допомагають клітинам живитися. Одна з причин старіння шкіри — зниження ефективності цих речовин, яке відбувається з віком.

Частину необхідного вітаміну B3 людський організм виробляє самостійно, а частину – отримує з їжі. Ніацинамід міститься у багатьох продуктах – курятині, індичатині, бобових та яйцях, тому його дефіцит трапляється рідко.

Нестача B3 в першу чергу дається взнаки на шкірі: вона починає сохнути і лущитися, швидше згорає на сонці. Дефіцит цього вітаміну, а також триптофану, викликає важке захворювання шкіри, яке викликає називається пелагра. Сьогодні воно зустрічається в бідних країнах, а у минулому вражало селян в регіонах, де головним джерелом вуглеводів була кукурудза. Гостріші форми дефіциту можуть призводити до блювоти, діареї та психоневрологічних симптомів — тремору, галюцинацій і спазмів.

У вітаміну B3 багато доведених корисних властивостей для шкіри, що робить його цінним компонентом у косметології. Ніацинамід для шкіри та волосся – один з найнеобхідніших компонентів.

 

Властивості ніацинаміду:

 

  • посилює синтез кератину — білка, з якого складається волосся і нігті;
  • покращує стан епідермального бар’єра шкіри;
  • розгладжує зморшки;
  • прискорює загоєння ран;
  • освітлює шкіру;
  • мінімізує канцерогенний ефект сонячного світла;
  • знімає запалення, у тому числі при акне та розацеа;
  • звужує пори.

 

Загалом нікотинова кислота та ніацинамід однаково ефективні, але другу форму речовини зручніше використовувати у косметичних засобах. Ніацинамід вважається в цілому безпечним компонентом, хоча в окремих випадках він викликає почервоніння і печіння. Перед застосуванням препарату слід протестувати його на невеликій ділянці шкіри.

 

Коли застосовувати ніацинамід?

 

Ніацинамід продається в чистому вигляді — у формі таблеток або рідини для зовнішнього нанесення, а також часто входить до складу косметичних засобів — кремів, масок, сироваток та доглядової косметики для волосся.

У складі медичних препаратів та лікувальної косметики ніацинамід використовується для:

  • лікування акне та розацеа;
  • захисту від сонця;
  • лікування станів, пов’язаних із гіперпігментацією.

 

У доглядовій косметиці ніацинамід для шкіри найчастіше застосовується у засобах:

  • від зморшок;
  • від в’ялості шкіри;
  • для зволоження шкіри;
  • для освітлення шкіри та боротьби з пігментними плямами;
  • для боротьби із запаленнями шкіри голови;
  • для стимулювання зростання волосся.

 

Сироватки з ніацинамідом можна використовувати як уранці, так і ввечері. Важлива перевага засобів з вітамінами групи B у тому, що вони добре проникають у шкіру, а ще відмінно поєднуються з іншими компонентами догляду, у тому числі з потенційно небезпечними, наприклад з вітаміном C і кислотами, що відлущують.

Ніацинамід та кислоти – взагалі ідеальний союз, оскільки гліколева, саліцилова та азелаїнова кислоти посилюють дію компонента. Тон шкіри вирівнюється, пори звужуються, пігментація та постакне сходять нанівець – результат з’явиться вже через кілька днів після початку застосування.

Крім того, використання ніацинаміду протягом дня допоможе захистити шкіру обличчя від сонячного проміння. Використання засобу з ніацинамідом під сонцезахисний крем – відмінний спосіб уберегти шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету.

 

ніацинамід для волосся

 

Ніацинамід для волосся

Ніацинамід часто буває компонентом косметики для догляду за волоссям. Нікотинова кислота – це не що інше, як вітамін, який допомагає організму в окисних процесах, поліпшенні метаболізму, біосинтезу та гліпогенолізу. Ніацинамід для волосся корисний тим, що:

  • активізує сплячі волосяні цибулини, що сприяє росту і густині волосся;
  • відновлює вже пошкоджені цибулини волосся;
  • зупиняє інтенсивне випадання волосся;
  • повертає волоссю блиск;
  • підтримує яскравий пігмент волосся;
  • попереджає передчасну появу сивини.

Ніацинамід для волосся представлений у вигляді ампул, пігулок або у складі косметичних засобів. Ефект від препаратів буде залежати від концентрації речовини, що діє. У застосуванні косметики з ніацинамідом важлива системність.

 

Ніацинамід для шкіри

 

Створює ліпідний бар’єр та утримує вологу

Наш епідерміс (зовнішній шар шкіри) виконує багато функцій. Він захищає від різних джерел інфекцій – вірусів та бактерій, та утримує необхідну шкірі вологу. Нестача вологи призводить до подразнення та сухості шкіри. Ніацинамід стабілізує ці процеси, допомагає шкірі створити ліпідний бар’єр, який запобігає втраті вологи. Шкіра залишається щільною і пружною, дрібні зморшки розгладжуються, обличчя набуває свіжого та здорового вигляду.

 

Регулює роботу сальних залоз

Головна функція сальних залоз – виділення сального секрету (себуму). Це потрібно для створення захисної гідроліпідної плівки на поверхні шкіри, щоб уберегти її від шкідливого впливу навколишнього середовища та сонця. Але якщо організм дає збій, сальні залози починають виділяти дуже багато сального секрету, з’являються прищі. Ніацинамід регулює цей процес і запобігає появі висипів, особливо гарно він справляється із проблемами жирної шкіри.

 

Захищає шкіру від шкідливого впливу навколишнього середовища

Ультрафіолетове випромінювання та властиві великим містам пил та вихлопні гази негативно впливають на шкіру. Ніацинамід захищає її від агресивної дії навколишнього середовища.

 

Допомагає від сонячних опіків

Навіть якщо шкіра встигла обгоріти на сонці, ніацинамід може допомогти і не допустити подальшого запалення. Є навіть дослідження, які доводять, що вітамін B3 завдяки своїм захисним властивостям здатний мінімізувати ризик раку шкіри. Ці висновки засновані на минулих дослідах щодо вивчення впливу ніацинаміду при актинічному (сонячному) кератозі. Це найбільш поширене передракове захворювання, що виявляється у вигляді грубих лускатих плям, що виникають на шкірі після багаторічного перебування на сонці. І все-таки попри оптимістичні прогнози у боротьбі з раком, не варто сподіватися, що ніацинамід замінить регулярне використання сонцезахисного крему.

 

Звужує пори

На розмір пор впливає безліч факторів: тип шкіри, її еластичність, наявність запалень, гормональний фон і способи догляду за обличчям. Але найважливіше – кількість шкірного сала, яке виділяють залози. Оскільки ніацинамід здатний відрегулювати цей процес та знизити виділення шкірного сала, він сприяє звуженню пор.

 

Мінімізує почервоніння

Ніацинамід для шкіри є протизапальним засобом і допомагає зняти почервоніння. Він вирівнює тон, освітлює шкіру та допомагає впоратися з пігментацією.

Мелазма – доброякісне порушення пігментації шкіри, у якому з’являються сірі чи коричневі плями. Найчастіше вони поширюються на обличчі. В одному дослідженні місцеве застосування 4% ніацинаміду дало дуже хороший результат: пігментація у 44% учасників експерименту зменшилася вже через вісім тижнів, і вони оцінили цей ефект як «хороший» і «відмінний».

 

Допомагає у лікуванні прищів

Досліджень щодо цього ефекту поки що небагато, але вже зараз можна судити про те, що препарат працює — щоправда, з одними видами прищів ефективніше, ніж з іншими. Найкраще ніацинамід справляється з папульозними та пустульозними вуграми, які виглядають як підшкірні рожеві вузлики і теж виникли через неправильну роботу сальних залоз.

 

Розгладжує дрібні зморшки

Крім іншого, ніацинамід при місцевому застосуванні допомагає довше зберегти молодість шкіри. Неглибокі зморшки зменшуються та розгладжуються. Згідно з одним дослідженням, результат можна буде помітити через 12 тижнів після застосування 5% ніацинаміду для шкіри.

 

Як використовувати ніацинамід

 

 

Косметика з ніацинамідом чудово переноситься, зазвичай нею можна користуватися двічі на день на регулярній основі. Проте, при шкірних проблемах застосовувати засоби з ніацинамідом варто лише зі схвалення лікаря.

Найефективнішою формою косметичного засобу з ніацинамідом є сироватки, тому що в них міститься найвища концентрація активних інгредієнтів, які відразу надходитимуть до шкіри. Ефективно діють також зволожувальні крема — вони добре вбираються, зволожують та знімають роздратування.

Універсальною вважається косметика із вмістом 5% ніацинаміду — у такій кількості він є ефективним і не викликає роздратування. Особливо вона корисна взимку, коли шкіра страждає від холоду та сухості. Ніацинамід у косметичних засобах добре поєднується з бета- та альфа-гідроксикислотами, іншими антиоксидантами та пептидами.

Три етапи використання засобу з ніацинамідом для шкіри:

  • Ретельно очистити шкіру міцелярною водою або м’якою пінкою для вмивання, щоб видалити забруднення та підготувати поверхню.
  • Нанести на шкіру тонік із ніацинамідом — найкраще це робити ватним диском; деякі тоніки (з вагомішою текстурою) можна наносити прямо пальцями.
  • Нанести поверх тоніка сироватку або зволожуючий крем з ніацинамідом та завершити процедуру нанесенням сонцезахисного крему – якщо на вулиці літо, це обов’язково.

 

Коли можна буде побачити ефект від застосування ніацинаміду

 

Це залежить від типу шкіри та індивідуальних особливостей організму, але згідно з дослідженнями, які вивчали вплив ніацинаміду на шкіру, очевидний ефект можна відзначити на 6-12 тижні регулярного застосування продукту з ніацинамідом. Для цього важливо дотримуватися інструкцій на упаковці — правильне використання тут запорука успіху.